Plant & Dier klas

Hou je van bloemen en planten? Ben je een echte dierenvriend? In de Plant&Dier klas leer je alles over het verzorgen van dieren. Je leert zelf bloemstukken maken en verkopen, hoe je een tuin moet aanleggen en hoe jij je eigen groenten kunt kweken. Je kunt er alle kanten mee op!

Wat leer je in de Plant & Dier klas?
De Vakwerkklas bestaat uit 4 verschillende onderdelen:
1. Bloemschikken
Hier leer je hoe je bloemen moet verzorgen en leer je ze bij naam kennen. Je leert eenvoudig bloemwerk te maken zoals een boeket of bloemstukje. Ook leer je over kleurgebruik en bezoek je een bloemenwinkel.Thumbnail Plant & Dier Klas
2. Plantenteelt
Bij dit onderdeel hou je je bezig met het kweken van je eigen planten. Denk hierbij aan groentes die je later zelf in de keuken kunt gebruiken. Ook planten voor in de tuin kun je zelf kweken, bijvoorbeeld door ze te zaaien of te stekken. Dat zul je hier allemaal leren.
3. Dierenhouderij
Je leert om te gaan met verschillende huis- en boerderijdieren. Je leert hoe je ze moet vastpakken, hoe je ze moet voeren en hoe je ze kunt verzorgen. Je leert over de gezondheid van de dieren en je houdt je bezig met het schoonmaken van de hokken. Tijd om te knuffelen is er natuurlijk ook!
4. Aanleg & Onderhoud
In dit onderdeel houd je je bezig met het werken in de tuin. Je leert hoe je een heg moet snoeien, hoe je bomen moet planten, hoe je een tuin netjes houdt en hoe je tegels in je tuin kunt leggen. Ook mag je soms een tuin ontwerpen! Natuurlijk komen moderne tuinen zoals geveltuinen ook aan bod.

Hoe ziet het lokaal er eigenlijk uit?
Er zijn voor deze Vakwerkklas verschillende werkplekken. Zo is er een ruim bloemschiklokaal met hoge werktafels waaraan je goed kunt werken. Ook is er een koelcel zodat de bloemen langer goed blijven.
In de grote kas achter de school, vind je verschillende werkplekken. Zo is er een gedeelte waar planten gekweekt kunnen worden en is er een dierenafdeling met daarin knaagdieren, reptielen en vogels. Hier kunnen de dieren worden verzorgd en gevoerd.
In de kas is ook een plaats waar je kunt oefenen met het leggen van bestratingen; zo kun je goed en droog oefenen voordat je dat in het echt een keer gaat proberen.
Buiten is nog een dierenverblijf met daarin schapen, geiten en kippen. Ook daar moet gewerkt worden!

Waarom moet ik voor de Plant & Dier klas kiezen?
Leerlingen die voor deze Vakwerkklas kiezen, zijn vaak leerlingen die van dieren houden en daar graag mee willen werken. Het zijn ook leerlingen die niet bang zijn om vies te worden en die het heerlijk vinden om lekker aan te pakken. De leerlingen in deze Vakwerkklas kunnen met verantwoordelijkheid omgaan en zijn zelfstandig. Ook leerlingen die creatief zijn, komen hier goed aan hun trekken! Zowel bij de bloemen als in de tuin kunnen ze hun creativiteit kwijt!

Wat leer je in de bovenbouw nog meer?
Als je de Plant & Dierklas leuk vindt, dan kun je in de bovenbouw kiezen voor de sector Groen. Je bent nog steeds aan het werk met alle verschillende onderdelen, maar je leert de samenhang tussen de onderdelen. Je leert ook processen te doorzien en de verschillen tussen technieken. Je krijgt meer verantwoordelijkheid en moet meer alleen of in tweetallen kunnen opknappen. Je zult ook veel moeten gaan rekenen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid voer voor 1 schaap. Ook presenteren en verkoopgesprekken komen aan bod.
Aan het einde van de vierde klas doe je praktijkexamen. Dit examen duurt een hele dag en bestaat uit heel veel verschillende praktijk- en theorieopdrachten.

Wil je meer weten over de Plant & Dier klas? Neem dan contact op met onze teamleider Groen, Erik Blankenstein.