Koksklas

Thumbnail KoksklasBen jij een echte fijnproever? Lijkt het jou leuk om in een restaurant te werken? In de Koksklas ga je lekker leren koken in een grote horecakeuken. Ook leer je broodbakken in een echte bakkerij en serveren in een echt restaurant.

Wat leer je in de koksklas?

In de koksklas leer je onder andere hoe je op een goede (professionele) manier om gaat met voedsel. In onze eigen horecakeuken en bijbehorende bakkerijafdeling leer je allerlei gerechten te bereiden en bak je diverse bakkerijproducten.  Wanneer je in een ‘echt’ restaurant komt wordt alles netjes geserveerd. Ook dat leren onze leerlingen! Daarnaast wordt er in de koksklas ook geleerd hoe je in teamverband voor recreatie van anderen kunt zorgen. Onze leerlingen gaan dan samen met hun docent op pad om andere mensen te vermaken.

Hoe ziet het lokaal er eigenlijk uit? 

Het praktijklokaal van de koksklas ziet er uit als een echt restaurant met alle bijbehorende professionele materialen die ook in het bedrijfsleven worden gebruikt! Hierdoor kunnen de leerlingen onder de juiste omstandigheden hun voedingsproducten maken. Je kunt hierbij denken aan grote bakovens waarin meerdere broden tegelijkertijd kunnen worden gebakken! Natuurlijk is het erg belangrijk om in de horeca op een hygiënische manier te werk te gaan. Ook hiervoor zijn diverse voorzieningen getroffen.

Waarom moet ik voor de koksklas kiezen? 

Leerlingen die voor de koksklas kiezen, doen dit vaak omdat ze geïnteresseerd zijn in een dienstverlenend beroep. Je moet het leuk vinden om andere mensen tevreden te stellen en blij te maken. Op een prettige manier omgaan met mensen en anderen vermaken met spel- of knutselwerk zal dan zeker ook bij jou passen. Natuurlijk kies je ook voor de koksklas, omdat je het leuk vindt om gerechten te bereiden of wanneer je gewoon van lekker eten houdt.

Wat leer je in de bovenbouw nog meer? 

In de onderbouw leren we je de basistechnieken, maar in de bovenbouw (klas 3 en 4) wordt het echt aanpoten. Dan leer je nog meer dat samenwerken in een restaurant topsport is! Je moet collegiaal zijn en om kunnen gaan met tijdsdruk, want we draaien op dinsdag en donderdag met zijn allen het restaurant van de school! Hierbij komen alle technieken aan bod; de leerlingen zijn namelijk zelf de gastheer, bartender, kok en bakker van het restaurant. In de bovenbouw kom je middels stages ook in aanraking met het bedrijfsleven en haal je (natuurlijk!) je diploma om door te stromen naar een MBO niveau 2, 3 of 4 opleiding. Dit is afhankelijk van het niveau dat je volgt.

Wil je meer weten over de koksklas? Neem dan contact op met onze teamleider Consumptief Breed, Erik Blankenstein.