Profielen

Op Omnia College hebben we bijna alle profielen in huis. Een profiel is het praktische vak waar je in klas 3 en 4 examen in doet. Bij ons kun je in de volgende profielen examen doen.

Economie & ondernemen (E&O)

Kun je goed rekenen? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Dan kies je voor dit profiel. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of in een hotel. Ook kun je gaan werken in een winkel, of in de mode. Verkoper, inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur. Economie & ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met vele werkzaamheden en beroepen.

Horeca, bakkerij en recreatie (HBR)

Het beroepsgericht profiel HBR is gericht op de gastvrijheidsindustrie. In het profiel maak je kennis met alle facetten van deze belangrijke industrie. Je leert koken voor gasten, maaltijden serveren en mensen onderhouden. Na het beroepsgerichte profielvak kun je je in een van de richtingen specialiseren of een brede opleiding blijven volgen richting het MBO.

Techniek (BWI, PIE en M&T)

Wat zou het donker zijn zonder onze straatverlichting. En wat te denken van onze mobiele telefoons? Deze zijn niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Centrale verwarming en stromend water… Voor al deze dingen (en natuurlijk nog véél meer) hebben wij techniek nodig. De vraag naar technisch personeel wordt ook steeds groter, en dan met name naar jonge technici. In deze VMBO sector heb je verschillende mogelijkheden in de wereld van de techniek.

Binnen de sector Techniek kun je bij ons examen doen in drie profielen.

Bouwen, wonen en interieur (BWI): hier maak je kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product. In het beroepsgericht profielvak leer je basisvaardigheden en doe je basiskennis op. Je wordt nog geen volleerd metselaar of timmerman.

Produceren, installeren en energie (PIE): in dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. De tekeningen en producten moet je ook zelf maken.

Mobiliteit en transport (M&T): alles wat met vervoer te maken heeft leer je in dit profiel, van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen, van een motor repareren tot lampen afstellen.

Groen (GR)

Het profiel groen is een brede opleiding waarin je aan de slag gaat met planten, dieren en voeding. Je leert over producten uit de groene sector: het telen op het land, de verwerking en bereiding ervan, het transport en de verkoop. Je krijgt les in het aanleggen van groen, bijvoorbeeld voor tuinen of parken in de stad. Je verzorgt ook dieren op school. Ook kun je kiezen voor lessen in bijvoorbeeld styling (bloem), koken en techniek.

In deze opleiding is er veel aandacht voor natuur en milieu, gezonde voeding en duurzaamheid. Allemaal onderwerpen die steeds belangrijker worden. We weten zeker dat die kennis van pas komt in het beroep dat je later kiest. Dat kan in de groene sector zijn, maar dat hoeft niet. Met profiel groen kun je nog alle kanten op.

Zorg en Welzijn (ZW)

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je wilt klaarstaan voor een ander? Dan kies je voor het profiel Zorg en Welzijn. Je moet graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en doorzettingsvermogen kunnen ook geen kwaad. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat! Met je diploma VMBO Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in de laboratoriumtechniek.

Lead slider Timmerklas