Zorg en Welzijn klas

Werk jij graag met mensen van alle leeftijden? Vind je gezondheid belangrijk? In de Zorg en Welzijnklas ben je bezig met verzorging in de meest brede zin van het woord. Je krijgt les in een echte salon en je organiseert allerlei leuke activiteiten. Afwisselend en leuk!

Wat leer je in de Zorg en Welzijn klas?
In deze vakwerkklas houd je je bezig met de zorg voor jezelf en de zorg voor anderen. De zorg voor anderen is weer uitgesplitst; zo leer je bijvoorbeeld te zorgen voor ouderen, zieken en kleine kinderen en baby’s. Je leert over de verzorging, over de voeding, maar ook over spelopdrachten en hoe je die kunt organiseren. Als het gaat over zorgen voor jezelf, dan gaat het bijvoorbeeld over lichaamsverzorging, EHBO, haarverzorging, nagels lakken en het verzorgen van een eenvoudige maaltijd. Ook de zorg voor een huishouding komt aan bod.

Hoe ziet het lokaal er eigenlijk uit?
Het Zorg en Welzijn lokaal is een erg groot en ruim lokaal. Je vindt het op de bovenste verdieping van onze school. Het lokaal is ingericht met veel verschillende werkplekken. Zo vind je er een kookeiland, een kappersafdeling, een wasruimte en een kinderafdeling. Uiteraard zijn er voldoende tafels en stoelen, zodat je goed je werk kunt doen.

Waarom moet ik voor de Zorg en Welzijn klas kiezen?
Leerlingen die voor deze Vakwerkklas kiezen, zijn leerlingen die het fijn vinden om voor anderen te zorgen. Ze houden van mensen en kinderen en vinden het fijn als ze iets voor anderen kunnen doen. Ook zijn het leerlingen die bezig zijn met hun uiterlijk en graag iets willen leren over hun eigen lichaam. Omdat er ook aan EHBO wordt gedaan, zijn er ook veel leerlingen die later iets in de sport willen gaan doen, die deze Vakwerkklas kiezen.
Het is in ieder geval een Vakwerkklas voor leerlingen die van aanpakken weten!

Wat leer je in de bovenbouw nog meer?
Als je de Zorg en Welzijn klas heel erg leuk vindt, dan kies je in de bovenbouw voor de sector Zorg en Welzijn. In deze sector gaat het niet alleen om het leren van kennis, maar zeker ook over het leren en oefenen van vaardigheden en beroepshouding, zoals bijvoorbeeld  sociale en communicatieve vaardigheden, verantwoordelijk zijn, omgaan met anderen en het presenteren van jezelf. In de bovenbouw wordt ook gewerkt met verschillende werkplekken, net als in de onderbouw. Zij zijn opgesplitst in de volgende onderdelen:

  • Kinderopvang en onderwijs
  • Sport en dienstverlening
  • Verzorging en verpleging
  • Gehandicaptenzorg
  • Welzijnswerk
  • Uiterlijke verzorging
  • Facilitaire dienstverlening

In twee jaar ga je alle werkvelden binnen zorg en welzijn verkennen en ga je jezelf voorbereiden op je examen en een beroepskeuze. In de bovenbouw ga je ook stage lopen in verschillende werkvelden zodat je je goed kan voorbereiden op het examen en een eventuele MBO-opleiding.

Wil je meer weten over de Zorg en Welzijn klas? Neem dan contact op met één van onze teamleiders.